Unicef vraagt bijkomende middelen om ondervoeding in Ethiopië tegen te gaan

UNICEF schat dat op dit moment 126.000 kinderen in Ethiopië dringend medische hulp nodig hebben omwille van ernstige ondervoeding. Dat aantal zal nog toenemen als nog meer oogsten mislukken. De organisatie schat dat 3.4 miljoen Ethiopiërs voedselhulp zullen nodig hebben in de komende drie maanden en dat 6 miljoen kinderen gevaar lopen op ondervoeding. Het Wereld Voedsel Programma rekent uit dat $147 miljoen zal nodig zijn om risicokinderen in Ethiopië te voeden.

300 kinderen staan met hun familieleden aan het Ropi-centrum in het Siraro District te wachten op hun rantsoen levensreddende therapeutische melk (F-75). Opeenvolgende regenseizoenen met onvoldoende neerslag, forse stijgingen van de voedselprijzen en een gebrek aan preventiemiddelen en responsmechanismen hebben een verwoestende impact op kinderen en hun families die in de vaak door droogte getroffen districten in Ethiopië leven.

“We hadden niets meer te eten na de mislukte maïsoogst,” zegt Dureti Degefi, een van de moeders. “Ik vertel jullie ons verhaal omdat ze zeggen dat jullie gaan luisteren. Ik heb honger. En mijn baby is ziek. We hebben hulp nodig.”

Veel van de Ethiopische kinderen die onmiddellijke therapeutische hulp nodig hebben, krijgen verzorging in centra zoals Ropi. Maar Ropi draait nu al op maximum capaciteit, en de stroom kinderen en families naar de therapeutische voedingscentra blijft onverminderd aanhouden.

“Een kind dat ernstig ondervoed is, loopt onmiddellijk gevaar te sterven,” zegt Viviane Van Steirteghem, vicevertegenwoordiger van UNICEF in Ethiopië. “Op dit ogenblik zijn er NGO’s werkzaam in 55 woreda’s (districten), en zij kunnen samen met de overheid zo’n 40 à 50% van de noodlijdenden helpen. Maar er is dus nog een enorm tekort aan capaciteit om in de staan voor de overblijvende kinderen.”

De boeren van het Siraro District behoren tot de meer dan 3.4 miljoen Ethiopiërs die getroffen zijn door de droogte en niet gedekt worden door het nationaal veiligheidsprogramma dat jaarlijks voedselhulp verspreid voor 8 miljoen Ethiopiërs. En hoewel het nu regent, kunnen de mensen nog maanden niet in hun eigen onderhoud voorzien. Ze hebben nood aan onmiddellijke hulp om te overleven tot de volgende oogst.

Ook buiten het Ropi-centrum wordt ingegrepen bij acute ondervoeding. Ondervoede kinderen komen met hun ouders voor een onderzoek en voor een weekrantsoen van kant-en-klare therapeutische voeding (Plumpy’nut). Het gebruik van therapeutische melkformules en Plumpy’nut voorkomt de dood van duizenden kinderen over heel Ethiopië, maar de voorraden slinken snel. Er zal een bijkomende 2.000 ton Plumpy’nut nodig zijn voor de komende drie maanden.

“Toen we vijf jaar geleden een gelijkaardige droogte en noodsituatie kenden, hadden we heel weinig capaciteit ter plekke om te reageren, en er zijn toen veel kinderen gestorven,” zegt Björn Ljungqvist, vertegenwoordiger van Unicef in Ethiopië. “Dankzij de acties die geleid worden door het Ethiopisch ministerie van Gezondheid en gesteund door het Wereld Voedsel Programma en UNICEF, hebben we de capaciteit om te reageren en het leven te redden van duizenden kinderen. Maar om dit te doen, hebben we echter middelen nodig.”

Sinds UNICEF de aandacht van de wereld op de noodsituatie in Ethiopië gevestigd heeft, zijn donoren over de brug beginnen komen. Het departement voor humanitaire hulp van de Europese Commissie heeft $1.8 miljoen dollar toegezegd en $5 miljoen kwam tot hiertoe van het Humanitarian Response Fund, een gemeenschappelijk noodsysteem dat opgezet is door donoren in Ethiopië. Daarnaast levert het Central Emergency Response Fund van de VN fondsen voor de aankoop van extra voeding. Deze respons is hoopgevend, maar er is meer nodig om een ramp te voorkomen.

Gisteren kwam vicedirecteur van UNICEF, Hilde Johnson aan in Addis Abeba voor een vierdaags bezoek aan Ethiopië om de situatie in de door droogte getroffen gebieden te evalueren. Ze zal een bezoek brengen aan plaatsen waar de voedselsituatie kritiek is. Daarnaast staat een ontmoeting met de regering, VN-partners, donoren en NGO’s die betrokken zijn bij de humanitaire actie op het programma.

© Unicef.org (kdg)

Bekijk de videoreportages over de voedselsituatie in Ethiopië op Unicef.org!

Plaats een reactie