Minyeshu

(c) Cobra.be

“Op haar vorige plaat ‘Dire Dawa’ (2008), genoemd naar de geboortestad van Minyeshu, bracht de Ethiopische zangeres een mix van Ethiopische muziek en pop. Voor de opvolger ‘Black Ink’ gooit ze het over een andere boeg en kiest ze resoluut voor Ethiogroove, een vermenging van de verrukkelijke Ethiojazz die we vooral kennen van Mulatu Astatke, aangevuld met een aanstekelijke groove.

We mogen in dat opzicht toch wel van een klein mirakel spreken als je ziet hoe zo goed als alle Afrikaanse zangeressen die in Europa gevestigd zijn, steevast kiezen voor Afropop. Minyeshu Kifle Tedla, die in 1996 naar België verhuisde en een paar jaar later naar Amsterdam, breekt die trend en ontwikkelt op ‘Black Ink’ haar eigen sound waarin ze ook wat elektronica vermengt.

Geen platte beats, wel een cyclische, hypnotiserende groove die van een nummer als ‘Zare’ een ogenblikkelijke dansvloerklassieker maakt. Ook ‘Awdamet’ heeft zo’n hypnotische groove in combinatie met een typisch Ethiopische geluidskleur.
‘Ken Te Ken’ neigt eerder naar rock & roll op gitaar en drum, maar dan met Ethiopische vocals en een polyfonisch refrein dat doet denken aan de hoogdagen van Zap Mama. ‘Sehara’ klinkt traditioneler, een mooi rustig nummer alvorens op ‘Metche’ uit te pakken met vette reggae. In het titelnummer vervalt Minyeshu toch in plattere Ethiopop, een spaak in het wiel van een verrassend sterk album.

Benjamin Tollet”

Minyeshu treedt op in de Balzaal van de Vooruit op 8 november aanstaande.
Een organisatie van Bos+, Finado, Manbarnootaaf, Dertiende Ster en Erè Mèla Mèla.

Kaarten in voorverkoop aan 12 euro (voor optreden en fuif) kan je nu al reserveren door overschrijving op het rekeningnummer 068-2445234-85.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: