Hulporganisaties overdrijven voedselproblemen volgens Ethiopische regering

De regering beschuldigt er niet nader genoemde hulporganisaties van de impact van de droogte te overdrijven om zo meer fondsen te kunnen verzamelen. Vice-eerste minister Adisu Legesse weigert te spreken van een hongersnood en zegt dat humanitaire organisaties beelden tonen van uitgemergelde baby’s, de wereld vertellen dat er zes miljoen kinderen ondervoed zijn en er een ramp dreigt als ze niet meer geld krijgen.

“We appreciëren hulp wanneer die nodig is, maar willen niet misbruikt worden voor het verzamelen van fondsen onder valse voorwendsels,’ zei Adisu, die ook minister van Landbouw en Landelijke Ontwikkeling is.

De regering zegt de distributie van hulp aan de noodlijdenden op te volgen en stelt dat het huidige voedseltekort in kleine gebieden in het land slechts ‘tijdelijk’ is en snel onder controle gebracht zal worden door noodhulp en de gewone ontwikkelingsschema’s in de landbouw. Het ministerie verklaarde aan het Ethiopische nieuwsagentschap ENA dat hoewel sommige burgers af te rekenen hebben met voedseltekort, de regering de situatie onder controle heeft en die probeert te doen keren, en dit in samenwerking met alle groepen die op dat gebied actief zijn. Tevens wil het ministerie de aandacht vestigen op landbouwers en herders in het land die de huidige droogte wel zonder problemen doorkomen.

De voedselproblemen zijn slecht nieuws voor een regering die “nieuwe technologieën heeft geïmporteerd om de landbouwoutput van de landbouwers omhoog te brengen”.

“Zoals we eerder hebben gezegd, willen we de jaarlijkse productie van gewassen van de huidige 16 miljoen ton naar 30 miljoen ton opdrijven in de kortst mogelijke tijd,” zegt Adisu. Adugna Jabessa, de Ethiopische minister van Waterstaat, zegt dat de regering met een Israëlisch bedrijf werkt aan de ontwikkeling van een irrigatiesysteem dat 274.000 hectaren landbouwland moet bevloeien.

© EMM, Katrien De Graeve (bron: verschillende persagentschappen)

Plaats een reactie