CD: The Idan Raichel Project: Israëlische muziek met Ethiopische invloeden

idan_raichel_project_highrez.jpg

The Idan Raichel Project is een muziekproject rond toetsenman, componist en producer Idan Raichel die al sinds 2002 wereldmuziek produceert met Israëlische populaire, Ethiopische en Arabische invloeden. Idan Raichel wil een boodschap van liefde en tolerantie brengen en doet dit met gesofisticeerde productietechnieken en een spectaculaire live show. Veel nummers zouden niet misstaan op het Eurovisiesongfestival en de groep is niet vies van een beetje bombast en meligheid, maar op sommige momenten is de muziek best wel teder en de Ethiopische gezangen geven aan een nummer als “Bo’ee” iets bijzonder. Bovendien blijkt de groep volle zalen te trekken in Israël en met een tournee in Amerika en binnenkort ook in Europa willen ze ook in de rest van de wereld doorbreken. Deze maand treedt de groep op in Zurich (Zwitserland) en in december in Italië.

Tijdens zijn verplichte legerdienst speelde Raichel covers van popliedjes in de rockband van het leger. Na zijn legerdienst werkte hij op een kostschool waar vooral veel jongeren uit Ethiopië zaten. Daar leerde Raichel de Ethiopische volks –en popmuziek kennen. De meeste van de jongeren verwierpen de culturele tradities uit Ethiopië in hun streven zich volledig te integreren in de Israëlische samenleving. Toch bleef een kleine kern van de Ethiopische tieners zweren bij de Ethiopische muziek en gaven cassettes door met muziek van Mahmoud Ahmed, Aster Aweke, Gigi,… en de bijzondere klank wekte de nieuwsgierigheid van Raichel. “Ik begon naar een heleboel cassettes uit Addis Abeba te luisteren. Muziek uit de dorpen, zoals Ethiopische pop en reggae, of de traditionele dorpsliederen,” vertelt Raichel. “Ik merkte op dat immigranten van de Ethiopische gemeenschap hun namen veranderden toen ze in Israël aankwamen. Ze probeerden zich aan te passen aan de Westerse cultuur en verwierpen hun wortels.” Raichel probeerde die kinderen eraan te “herinneren dat ze van hiphop houden, maar niet uit Harlem komen, en dat ze van reggae houden, maar Bob Marley niet zijn. De Ethiopiërs hebben een fantastische cultuur om te koesteren.” Raichel begon naar Ethiopische bars en clubs te gaan in Tel Aviv, hij bezocht Ethiopische synagogen, huwelijken en andere ceremonies en begon de cultuur en muziek beter te kennen . Het was alsof hij een andere wereld binnen kwam, een land binnen een land dat afgesloten blijft voor de meeste Israeli.

Gefascineerd door de diversiteit van Israel wou hij zijn gevoel van respect en waardering voor de diverse culturen vorm geven in zijn eigen muziek. Israël is – allicht nog meer dan andere landen – een hutsepot van culturen en tradities. Joden vanuit Oost-Europa, van rond de Middellandse zee, Jemenistische joden,… stroomden er toe. Meer dan 85.000 Ethiopische joden kwamen er in de jaren ’80 en ’90 aan. En uiteraard is er een grote Arabische gemeenschap in het land.

Raichel nodigde meer dan 70 mensen van verschillende muziekscènes uit om met hem mee te werken en CD’s te realiseren. Hij zelf schreef de liederen maar brengt ze samen met andere zangers en muzikanten. Hij ziet het project als een samenwerking tussen artiesten die elk hun eigen muzikale cultuur en talenten inbrengen. Op het podium kan hij niet alle medewerkers samen brengen, maar maakt een selectie. “Er is geen front man,” zegt Raichel. “Ik zit aan de kant en zie wat er gebeurt. Elk lied heeft een andere zanger, we zitten in een halve cirkel en elke muzikant krijgt de kans om te demonstreren wat hij te bieden heeft.” Cabra Casey is een Ethiopische zangeres die geboren werd in een vluchtelingenkamp in Soedan en opgroeide in het zuiden van Israël. Mira Anwar Awad is een Arabisch Israëlische die opgroeide in de noordelijke stad Haifa. Sergio Braams immigreerde naar Israël vanuit Suriname en zorgt voor een Caribische inbreng. De in 2006 overleden Shoshanna Damari is een Israëlische zanger met Jemenitische roots. Ook Yihia Tsubara en Shalom Tsuberi komen uit de Jemenitische gemeenschap. En Bongani Xulu is een Zuid-Afrikaanse zanger die meegewerkt heeft aan het laatste lied van de CD.

De verkoop van 150.000 exemplaren van het eerste album bombardeerde Idan Raichel tot een nieuw soort popster in Israel. De groep treedt regelmatig in eigen land op en geeft ook concerten in de Verenigde Staten en in Europa. In januari 2006 reisde The Idan Raichel Project naar Ethiopië en opende het 5de Ethiopische Muziekfestival in Addis Abeba en hun liedjes “Bo’ee” en “Mi’Ma’amakim” werden er op de lokale radio gedraaid.

In 2006 kwam een bundeling van de meest opmerkelijke liederen uit de twee Israëlische albums uit. Met ‘The Idan Raichel Project’ uitgebracht bij het Cumbancha-label wordt gemikt op een internationale verspreiding.

©Ere Mela Mela (bron: Cumbancha) Katrien De Graeve

ARTIST: Idan Raichel
ALBUM: The Idan Raichel Project
LABEL: Cumbancha
CAT. No.: CMB-CD-2

Meer informatie: The Idan Raichel-site

Eén reactie

  1. […] Idan Raichel Project in Zuiderpershuis Geplaatst op juli 27, 2008 door degraevekatrien ‘The Idan Raichel Project’ is een muziekproject rond toetsenman, componist en producer Idan Raichel. Met zijn blend van […]

Plaats een reactie