Mulatu Astatke in Vooruit, Gent

Gent, Kunstencentrum Vooruit, 8 maart

Mulatu Astatke is muzikant, componist en arrangeur, en wordt in Ethiopië als godfather beschouwd: hij zette de Ethiopische jazz op de kaart. Als krasse zestiger bouwt hij al decennialang aan zijn unieke blend van pop, moderne jazz, traditionele Ethiopische muziek, latin ritmes, Caraïbische reggae en afro-funk.
Hoe groot Mulatu’s invloed op Ethiopische muziek ook is, toch is zijn muziek bovenal van zichzelf: ‘ik speel veel verschillende ritmes en maak gebruik van onorthodoxe toonsoorten. Dat alles in volmaakte harmonie. Alleen ik kan Ethio-jazz spelen. Niemand doet me dat na!’ (Kindamuzik). Op het Britse label Strut bracht Mulatu in 2010 nog Steps Ahead uit, dat de fusie tussen westerse en Ethiopische jazz verder doordrijft.

Mulatu Astatke speelde de voorbije jaren o.a. in De Kreun, Het Depot, en een zinderend concert in de uitverkochte Minnemeers, met het Londense funk-orkest Heliocentrics. Dit is zijn enige concert in België dit voorjaar!

Virtuoze ‘wereldmuziek’, maar dan zonder wrange smaakje: Een sfeervolle avond vol wah wah-gitaren en zwoele vibrafoon. Een kruising tussen Miles Davis’ “In a Silent Way”, Cannonball Adderly en Roy Ayers. De perfecte soundtrack voor een politiethriller uit de jaren ’70, of een broeierige avond in Vooruit.

(c) Vooruit

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: