De economische groei in Ethiopië: een greep uit de internationale pers

Ethiopië volgens IMF snelst groeiende niet-olie economie van Afrika (Jimma Times)
De cijfers voor 2007 van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van het IMF tonen dat Ethiopië de snelst groeiende economie in Afrika heeft van landen wiens economie niet gedreven wordt door olie-inkomsten. Ethiopië kende in 2007 een groei van 10.5% van het BBP, een stuk meer dan het gemiddelde van 6.1% van het Afrika bezuiden de Sahara.

Het IMF rapport stelt dat de snelle gemiddelde groei van het BBP in Afrika vooral de “nieuwe productiemogelijkheden van olie-exporterende landen reflecteert”, zoals Angola, Soedan, Libië en Nigeria. Wanneer de hoge cijfers van de olie-exporterende landen niet worden meegerekend, klokt het gemiddelde BBP in Sub-Saharisch Afrika in 2007 af op 4.9%. Toch bleef Ethiopië het goed doen het laatste jaar, dankzij een aantal opkomende sectoren. Ook Kenia, Tanzania, Sierra Leone en Liberia deden het goed, met BBP-cijfers van 6.4%, 7.1%, 7.4% en 9.4% respectievelijk. Ethiopië, één van de twee Afrikaanse landen dat nooit werd gekoloniseerd, had lang te lijden van een slechte infrastructuur in vergelijking met andere Afrikaanse landen. Het land heeft volgens de IMF-statistieken nog steeds een bijzonder laag BBP per capita met slechts 1.123 Amerikaanse Dollar. De economische groei van Zimbabwe bleef afgelopen jaar bijzonder zwak met een daling van 6.2%. Ook Togo, Tsjaad en Eritrea moesten slechte cijfers voorleggen, met een stijging van 2.9%, 1.5% en 1.3% respectievelijk.

©Jimma Times, 08.01.08 (kdg)

Een Amerikaanse miljonair ziet in Ethiopië het nieuwe China (The American Chronicle)

Een Amerikaanse miljonair deed de forse uitspraak dat met de huidige economische groei en het enorme potentieel van het land, Ethiopië in staat is het volgende China te worden.

Victor Ozeri, een miljonair die vijf bedrijven bezit in de VS en Azië en daarmee 38 miljoen handtassen en 20 miljoen mobiele telefoons produceert per jaar, zegt dat wat hij 20 à 25 jaar geleden in China zag, nu in Ethiopië aan de gang is.

“Ik kwam naar hier omdat ik zo veel potentieel zie in Ethiopië. Ik denk dat Ethiopië het volgende China kan zijn. Ik zie wat eerste minister Meles hier aan het doen is. Ato [meneer] Meles bouwt wegen, hij bouwt bruggen. Ik kom hier om de zes maanden en van op het balkon van mijn hotel zie ik een skyline ontstaan. Wat hier nu aan het gebeuren is, heb ik 25 jaar geleden in China gezien. De Ethiopische economie staat op het punt los te barsten. Het Ethiopische volk ziet het misschien nog niet, en als ik niet in China geweest was 25 jaar geleden, zou ik het ook niet opmerken,” stelt Ozeri.

Ozeri, die een kledingfabriek aan het bouwen is in samenwerking met een Ethiopische investeerder, staat bekend als de eerste uit zijn sector die – in 1981 – naar communistisch China trok. Hij voorspelt een economische boom en ziet Ethiopië als de volgende “place to be” voor investeerders. Hoewel Ethiopië heel wat pluspunten heeft voor investeerders, moet er volgens Ozeri toch nog veel gebeuren om de voordelen aan de wereld kenbaar te maken.

© The American Chronicle, 15.01.08 (kdg)

Professor Jeffrey D.Sachs over Ethiopië: komende decennia economische groei van minstens 10% (American Chronicle)

In een interview maandag op de internationale luchthaven van Addis Abeba zei professor Jeffrey Sachs, Speciale Economische Adviseur van de VN Secretaris Generaal en directeur van het Earth Institute aan de universiteit van Columbia, dat de jaarlijkse economische groei van 11 à 12 percent in Ethiopië één van de snelste is van de hele wereld.

“Deze fenomenale economische groei door een combinatie van goed beleid, private investeringen en gunstige globale voorwaarden is over het hele land merkbaar. Er worden her en der nieuwe gebouwen gezet en wegen aangelegd, boeren verdienen goed en kopen nieuwe, meer productieve gewassen en Ethiopië exporteert nu ook veel nieuwe gewassen”, voegt hij eraan toe. “Ik geloof dat Ethiopië vele jaren een economische groei van rond de 12% kan aanhouden. Een groei van 10% en meer is inderdaad mogelijk voor de komende 20 jaar. Om dit te bereiken moet de wereld meezitten. Met andere woorden, er mag zich geen ernstige globale crisis voordoen.”

Sachs wijst monetaire instellingen en donorlanden er al jaren op dat Ethiopië nood heeft aan investeringen in wegen, energie, scholen en ziekenhuizen. “Dergelijke investeringen zijn essentieel als basis van een duurzame economische ontwikkeling op lange termijn,” zegt hij. Donorlanden zijn hun engagement om de hulp aan Afrika te verdubbelen tegen 2010 niet nagekomen. Nochtans heeft Ethiopië volgens hem nood aan dergelijke fondsen om er voor te zorgen dat de economie tot een grote groei kan komen in de toekomst.” Volgens eerste minister Meles Zenawi zou dergelijke steun onweerlegbaar een cruciale rol spelen in het sturen van de economische ‘boom’, maar volgens hem wordt Ethiopië – met of zonder hulp – in ieder geval binnen 20 à 30 jaar een modaal inkomensland. De berekeningen van Sachs wijzen op een verachtvoudiging van het gemiddelde inkomen per capita in eenentwintig jaar.

“Ethiopië kan grote buitenlandse investeringen aantrekken in vele sectoren. Vooral in de landbouw waar de mogelijkheid bestaat land vrij te maken voor nieuwe landbouwproducten van hoge kwaliteit, agro-processing, textiel, lederwaren, voedselproductie en exportindustrieën. Ethiopië zou bijvoorbeeld de grootste producent voor het rijke Midden Oosten kunnen worden,” zegt Sachs. “Ik denk dat mensen beginnen in te zien dat Ethiopië aan het groeien is. En het inluiden van het nieuwe Ethiopische millennium was een groot evenement om de mensen te laten zien dat dit een land is dat zich begint te ontwikkelen. De mensen ontdekken ook meer en meer de fantastische cultuur en het toeristische potentieel. Dus ik denk dat dit een reusachtig moment is voor Ethiopië. Wanneer een land jaar na jaar een economische vooruitgang boekt van 11 à 12 %, dan zeggen mensen…wat gebeurt daar? Laat ons daar eens gaan kijken. Laat ons dit onderzoeken. Dit is wat nu begint op gang te komen. Er is al veel interesse van China, India, het Midden Oosten, Europa, de VS, maar ik denk dat die interesse nog zal groeien,” concludeert de economische expert.

Professor Jeffrey D.Sachs was voor een vijfdaags bezoek in Ethiopië. Hij had ontmoetingen met de Ethiopische eerste minister Meles Zenawi, met de minister van landbouw en landelijke ontwikkeling Addisu Leggese en met de minister van volksgezondheid Dr.Tewodros Adhonom.

©American Chronicle, Omer Redi, 16.01.08

Bedenkingen bij de ‘economische boom’ in Ethiopië (Volkskrantblog)

De inflatie in Ethiopië zou in 2007 24.5% bedragen. Dit cijfer werd bekomen op basis van een lijst van door iedereen gebruikte goederen die sinds april 2006 wordt bijgehouden. Een heleboel dingen werden duurder. ‘Seed’ (spijsolie) steeg van 14 naar 25 Birr voor een liter, ‘kibe’ (boter) van 40 naar 55 Birr per kilo, ‘berbere’ [een veel gebruikt kruidenmengsel] van 28 naar 75 Birr per kilo en voor ‘buna’ (koffie) moet nu 32 in plaats van 23 kilo betaald worden. Ook de huishuur en het betalen van een huishoudster zijn duurder geworden. Bier van het vat, de lokale ‘guder’ wijn, en ‘laslassa’ (frisdranken) – allemaal niet in de lijst opgenomen – zijn ook in prijs gestegen.

De waarde van de Birr is op 1 jaar tijd gestegen tegenover de Dollar van 8.78 tot 9.20. Dit betekent een devaluatie van de Birr van 4.8%. Het maakt geïmporteerde artikelen zoals boeken, medicijnen, benzine, kerosine, meststoffen en auto’s duurder. De regering kan de vastgelegde prijs voor olie niet langer aanhouden, nu internationaal een vat ruwe olie de prijs van 100 dollar heeft bereikt. Een gasfles van 12 kilo kost nu 112 tegenover ervoor 157 Birr. Maar leveranciers van kookgas hebben geen stock meer en degene die er wel nog hebben, verkopen alleen nog aan goede klanten.

Enkele maanden geleden zag ik een groepje winkels in containers die enkele jaren geleden werden beschikbaar gesteld in de strijd tegen werkloosheid. De eigenaars kochten de winkeltjes voor 1500 Birr en kregen een vergunning om er een zaak te beginnen. Het viel me op dat de meeste nu gesloten zijn. Navraag leerde dat de koopkracht van de mensen zo laag is geworden dat het onmogelijk was geworden die winkeltjes draaiende te houden.

©Volkskrantblog, 18.01.08 (kdg)

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: